София обеща помощ на Скопие за бежанския проблем

България ще помогне на Македония за справяне с бежанския проблем, но контролът върху границите е наше задължение. Това заяви пред журналисти в рамките на годишната посланическа конференция в Скопие министърът на външните работи на България Даниел Митов, цитиран от „Фокус“. По думите на Митов, очевидно е, че бежанският натиск става все по-голям, засяга всички ни и трябва да се изработи единен подход и да има сътрудничество.

Даниел Митов изтъкна, че когато има криза, нормално е България усилено да контролира територията си като една суверенна държава, което не означава, че София няма да подкрепи скопие в търсенето на логистична и финансова помощ от ЕС за справяне с бежанския натиск.

Миграционният натиск засяга всички, и страните-членки на ЕС и страните-кандидатки за членство”, коментира още Даниел Митов. По думите му България от много време е подложена на сериозен миграционен натиск. „При нас също има хиляди бежанци и ние сме част от разговора как солидарността на ЕС да се прояви на практика. Ние сме една от първите държави, които поемат бежанци. Те не са малко и не мога да се съглася с твърдението, че бежанците не са третирани добре от граничните полицаи или в бежанските центрове в България. Това е по-скоро в сферата на спекулациите“, коментира още Митов. По думите му срещата днес между външните министри на Албания, Македония и България е знак накъде трябва да върви региона.

„България категорично подкрепя европейската интеграция на Македония и на Албания. Ние си даваме ясна сметка, че районът трябва да бъде по-добре интегриран и заради предизвикателствата като миграционния натиск, каза още Митов. Той посочи още, че европейската интеграция на Македония е свързана с добросъседските отношения. “Това е пътят, който е минала и България към ЕС“, каза още министър Митов.

От своя страна македонският министър на външните работи Никола Попски заяви, че дълго време не е имало такива срещи и е добре в бъдеще те да са по-чести.

„Тримата министри приехме съвместна декларация и се договорихме тези срещи да бъдат честа практика. Има някои нерационални страхове и съмнения в отношенията между България, Албания и Македония, но фактът, че каним министрите на срещата на посланиците в Скопие показва, че нямаме някакви задни намерения. България и Албания ясно заявиха, че нямат намерение да възпрепятстват влизането на Македония в ЕС и НАТО, а имат намерение само да ни помогнат“, каза още Попоски. По думите му и България и Албания смятат, че е по-добре Македония да е част именно от ЕС и НАТО. “Тази среща доказва, че духът на добросъседство е изключително важен”, категоричен бе външният министър Попоски.

На срещата присъства и министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати. Той заяви, че Албания е заинтересована от демократичната стабилност на своите съседи.

По-добрите междуетнически отношения ще са компас за развитието и сигурността в района, ще облекчат пътя на Македония към Европейския съюз и НАТО, допълни Бушати. Той допълни, че на та тази тристранна среща между външните министри на България, Албания и Македония е споделена необходимостта от спешно присъединяване на Западните Балкани към ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.