София иска от Бейрут данни за двамата живи атентатори

България е помолила Ливан да съдейства за "установяването на важни връзки и информация" за местонахождението на отговорните за бомбения атентат през юли м.г. на летището в Бургас, в което е замесена шиитската групировка "Хизбула". Това съобщи днес източник от ливанските правораздавателни органи, цитиран от ДПА. Според източника, пожелал анонимност, искането е било предявено във връзка с доклада от българското разследване, връчен вчера в ливанското външно министерство. Предоставените документи включват паметна бележка и досие от българското министерство на правосъдието, каза източникът.

По-рано днес стана известно, че и на Европол са предоставени всички събрани до момента данни от разследването. Целта е да се извърши проверка и анализ за установяване на нови факти и обстоятелства, свързани с подготовката и извършването на терористичния акт.

Имената на двамата заподозрени в съпричастност към атентата, чиято самоличност е изяснена, вече са включени в базата данни на Европол. Целта е да са установи дали са пребивавали на територията на други държави от ЕС и в същото време – службите от съответните страни да разполагат с цялата информация за тях, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след среща с директора на Европол Роб Уенрайт.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.