София и Рим ще си сътрудничат за справяне с миграционния натиск

По време на Срещата на високо равнище на Източното партньорство проведох среща с италианския ми колега Matteo Renzi, на която се договорихме за задълбочаване на сътрудничеството за справяне с миграционния натиск, написа премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

Както Средиземноморието, така и българската Югоизточна граница са подложени на засилен миграционен натиск и само съвместните действия ще позволят успешното справяне с увеличаващите се потоци към нашите граници, както и в борбата с каналджийството, отбелязаха двамата премиери. По време на разговора българският премиер посочи пред колегата си проведената успешна акция преди дни в страната ни, когато бяха задържани 150 нелегални имигранти и двама чужденци, организиращи незаконна миграция.

Увеличаване на търговския обмен между България и Италия и отличното сътрудничеството между специалните служби и полицейските органи в борбата с организираната престъпност също бяха теми на разговора между двамата министър-председатели.

С оглед на ангажиментите на г-н Ренци на 23 и 24 май, когато българският премиер ще бъде в Рим, двамата избраха да проведат срещата си в рамките на форума в Рига. Италианският министър-председател прие поканата на българския си колега за посещение в София, което вероятно ще се проведе непосредствено след визитата на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Снимка: Фейсбук

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.