София и Атина ще работят заедно по проблема с бежанците

България и Гърция ще работят заедно в рамките на Европейския съюз за приемането на общ европейски подход по отношение на бежанската вълна от Близкия изток и Северна Африка. За това се договориха президентът Росен Плевнелиев и гръцкият министър-председател Андонис Самарас на среща във Вилнюс, Литва. Двамата участват в Срещата на върха на ЕС по Източното партньорство, която се провежда в литовската столица, съобщиха от пресслужбата на българския президент.

Росен Плевнелиев и Андонис Самарас са категорични за необходимостта от европейска солидарност за справяне с проблемите, породени от засиления миграционен натиск. Премиерът Самарас коментира, че темата с бежанската вълна ще бъде сред водещите въпроси, които Гърция ще постави в дневния ред на ЕС през първите 6 месеца на 2014 г., в рамките на Гръцкото председателство на Съюза. Очаква се през декември Европейският съвет да обсъди предложенията на сформираната от Брюксел работна група за анализ на ситуацията.

Във фокуса на Гръцкото председателство през първото полугодие на 2014 г. ще бъде също така развитието на региона на Югоизточна Европа и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, стана ясно още по време на срещата между държавния глава и гръцкия министър-председател.

Европейският съюз е с отворени врати за асоциирането на Украйна и остава ангажиран с този процес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха на ЕС по Източното партньорство, която се провежда в столицата на Литва Вилнюс. „Ние сме приятели на Украйна, уважаваме напълно суверенния й избор, но вярваме, че бъдещето й е в политическото асоцииране и икономическата интеграция с ЕС“, заяви държавният глава. 

Според Росен Плевнелиев, дългосрочните ползи от асоцииране с ЕС са безспорни, защото споразумението за това гарантира възможно най-добрата подкрепа за подобряване на украинската икономика, както и отваря път за модернизация и реформи. По думите на президента, гражданското общество в Украйна е дало ясен знак, че осъзнава важността на процеса на асоцииране и какво той ще донесе за икономическата стабилност, върховенството на закона и икономическото развитие на страната. Президентът призова, когато политиците взимат важни решения за обществото, водещи да бъдат не само изчисленията за икономическите изгоди, но и да чуват гласа на своя народ.

Във връзка с днешното парафиране на Споразуменията за асоцииране на Молдова и Грузия президентът изтъкна, че въпреки външния натиск, пред който са се изправили тези две страни, „те ясно са показали ангажираност към европейските ценности и принципи и политическа воля да реформират икономиките си и да изградят модерна демокрация“. “България подкрепя подписването на Споразумение за асоцииране с Молдова и Грузия преди края на мандата на настоящата Европейска комисия и вярваме, че това е правилният начин да покажем нашата солидарност“, допълни държавният глава. 

Президентът посочи, че Източното партньорство не се отнася само до развитието на икономиката и демокрацията, а е насочено преди всичко към гражданите и укрепването на връзките между тях „чрез падането на бариери и изграждането на мостове“. Свободното движение на хора, стоки и капитали е най-голямото достижение на ЕС и що се отнася до източните ни партньори насърчаването на мобилността и облекчаването на визовия режим са ключови цели, заяви още държавният глава.

Снимка: Пресцентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.