Собствена национална разплащателна система ще се въвежда в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че в страната ще бъде създадена собствена национална разплащателна  система в опит да се намали икономическата зависимост от Запада на фона на противоречивите позиции относно превземането на Крим от страна на Москва.

“В държави като Япония и Китай тези системи работят много добре. В началото те стартират само като национални системи, ограничени от собствените си пазари, собствената си територия и население, но сега стават все по-популярни. Защо да не го направим? Със сигурност трябва да опитаме да го направим”, каза той, като отбеляза, че руската Централна банка и правителството проучват въпроса от известно време.

“Ние трябва да защитим своите интереси и ще го направим”, увери Путин.

Миналата седмица САЩ наложиха санкции на повече от 20 руснаци по високите етажи на властта, сред които има и приближени до Путин. В резултат от наказателните мерки, няколко банки забраниха на клиентите си да използват кредитни карти Visa и MasterCard. Това провокира разговори сред депутатите за създаването на собствена платежна система.

Източник: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.