Сноудън написа „Манифест на свободата“

Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън смята, че скандалът около дейността на разузнавателните служби, който се разрази след публикуването на предоставените от него секретни документи, ще донесе ползи на обществото и ще засили законодателно защитата на хората от следене.
В неделя списание Spiegel публикува авторски материал на беглеца – малък текст от пет абзаца, озаглавен "Манифест за свободата". Според изданието, бившият офицер от ЦРУ го е написал в Москва на 1 ноември, в деня след срещата му с германския депутатът от Бундестага Ханс Кристиан Щрьобел.
"Хората трябва да се борят срещу заглушаването на въпроси, които имат решаващо значение за обществото. Който казва истината, не извършва престъпление", казва в манифеста си Сноудън. Той е убеден, че ползите от изнасянето на секретната информация са очевидни, защото "сега ще се предложат реформи в политиката и законодателството". Промените, според Сноудън, ще засегнат и контрола на службите за сигурност.
"Съществуването на технологии за шпиониране не трябва да определят политиката. Наш морален дълг е да се погрижим нашите закони и ценности да ограничат програмата за наблюдение и да защитават човешките права", подчертава Сноудън.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.