Снежното бедствие продължава, но Кунева хвали реакцията на властите

Снежното бедствие продължава шести ден, като в страна все още има десетки селища, които са откъснати от света и нямат ток, но оказа се, че в правителството има задоволство от реакцията на кризисната ситуация.

Обективно погледнато този път координацията беше наистина добра. Моята политическа оценка е, че правителството се справи с координацията. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на изслушване в Народното събрание за бедствената ситуация в страната в последната седмица, поискано от БСП.

Кунева разказа, че още в първия момент, когато станало ясно, че предстои влошаване на ситуацията е бил свикан Националният кризисен щаб и щабовете по места, след което е разпоредено да се въведат в действия общинските и областните планове за действие при бедствия.

Задвижването на плана и свикването на щаба е станало още на 6 март, заяви Кунева и допълни, че обстановката е била изключително тежка – “много тежък сняг и много счупени дървета, което доведе до прекъсване на електропреносната мрежа на много места”. Освен това счупените дървета са затруднили и снегопочистването.

Между различните министерства беше създадена много добра координация, кризисните щабове по места непрекъснато обменяха информация с Министерството на енергетиката, МОСВ, министерството на регионалното развитие и други заинтересовани ведомства, отбеляза вицепремиерът.

Кунева коментира, че сме били свидетели на това как действа държавата и в лицето на властта, и в лицето на обществото, като отбеляза ролята на БЧК и на мобилните оператори, тоест
неправителствения и частния сектор. Тя отбеляза, че предимство се е давало на достъпа до медицинско обслужване, включително и транспортирането до болниците.

“Ако беше станало по-тежко, имахме възможност да поискаме помощ от съседни страни”, каза още вицепремиерът Кунева.

По-късно пред депутатите говори министърът на енергетиката Теменужка Петкова. От изложението й стана ясно, че днес на територията, обслужвана от ЕВН, има 393 места без електричество или 57 230 абонати.

Министър Петкова, също като вицепремиерът Кунева, подчерта доброто сътрудничество и координация между ведомствата – МЕ, МО, МРР, МОСВ, МВР, ЕСО, и ЕРП-тата, вицепремиера Меглена Кунева, местната и централната власт. Междувременно стана ясно, че някои селища в област Смолян вероятно ще останат без ток още цяла седмица…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.