Снегът не ни изненада, но блокира половин България

Тази година снегът и относително ниските, но нормални за сезона температури не изненадаха никого, но пък снежната буря блокира северната част на страната. През нощта срещу вторник от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) призова шофьорите да не предприемат пътуване до в Северозападна България, тъй като в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч има много силен, ураганен вятър, който причинява големи снегонавявания и силно ограничава видимостта на пътя. Всички третокласни пътища в тези области са затворени за тъмната част от денонощието. Кметът на Ловеч обяви бедствено положение във всички села от областта. Kметът на Лом Иво Иванов съобщи за БНР, че в общината е обявено бедствено положение.

На северозапад е ограничено движението на моторни превозни средства по пътя Лом – Видин поради снегонавявания и големи преспи. Трафикът се пренасочва по пътя Видин – Добри Дол – Брусарци – Монтана. Около 240 автомобила, сред които и бедстващите автобуси с деца по пътя Лом – Монтана са отблокирани от снегонавяванията, които продължават.

Студът и вятърът буквално блокираха жп стрелки на Централна гара-София, където в понеделник вечер хиляди пътници и посрещачи мръзнаха с часове в неотоплената чакалня на гарата, която освен това е в ремонт.

Обстановката тази сутрин там се нормализира. Заминаващите влакове закъсняват между 5 и 10 минути, което е в рамките на нормалното. Проблем обаче все още има с пристигащите, които закъсняват с повече от час, съобщи Нова ТВ.

Днес времето ще остане студено, с умерен северозападен вятър, в източните райони временно и силен от север-североизток. Прогнозата е за максимални температури между минус 2° и минус 7°, в София – около минус 6°.

Заради очакваните масови пътувания за Нова година още днес от 14 до 20 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и някои от най-натоварените шосета от републиканската пътна мрежа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.