Сметната палата проверява раздаването на 500-те млн. лв. за регионите

Сметната палата е гласувала днес на свое заседание да бъде извършен “Одит на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публична инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на тези прословути 500 млн.лева, довели до размяната на отворени писма между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, премиера Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов. Точно тази епистоларна препирня не се визира в съобщението на Сметната палата. Там се посочва, че целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Смретната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно, посочват от Сметната палата.

Откъде започна всичко

Припомняме, че на 6 февруари лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов изпрати и огласи чрез пресцентъра си писмо до министъра на финансите Петър Чобанов.В писмото Борисов посочваше, че във връзка с разпределението на 500 милиона лева на общините в България по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, изразява силното си безпокойство по отношение на липсата на ясни критерии и аргументи.

Пренебрегването на определени общини с кметове от ГЕРБ или подкрепени от ГЕРБ ясно показва и отношението на правителството към развитието на тези региони и игнориране на интересите на над 60 % от българските граждани, които живеят и работят там, се посочваше в писмото, с което Борисов канеше Чобанов на среща с кметове от над 90 общини и народни представители от парламентарната група на ГЕРБ, на която да представи аргументите за взетото решение.

В спора между Борисов и ГЕРБ, от една страна и Чобанов и правителството, от друга страна, изненадващо се включиха Георги Първанов, Румен Петков и АБВ.

Първанов за това кой и как разцепва страната

Георги Първанов свика специална пресконференция на АБВ по темата за несправедливото разпределение на 500-те милиона лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” между общините в България.

Споделям мнението на колегите, за несправедливото разпределение на парите на общините, каза Първанов и продължи: Няма как да обясниш защо наказваш населението на тези градове – заради АБВ, СДС или пък ГЕРБ”. Според Първанов наистина става дума за грубо намесване, за разпределение, което е ревизирано в партийните централи и това показва, че няма държавност.

Разпределението на средствата на общините е ярка демонстрация на задкулисието, което дразни обществото, каза Румен Петков на същата пресконференция на АБВ.

След което и премиерът Орешарски влезе в същия жанр и обясни с писмо на Бойко Борисов, че не дели кметовете на такива от ГЕРБ и други и неслучайно за първи път е създадена и отделна публична инвестиционна програма, която да насърчи равномерното развитие на регионите и решаването на ключови за тях въпроси чрез реализацията на важни за съответната област инвестиционни проекти.

Сега “топката” е пусната в полето на Сметната палата. Което не е новост като подход, макар и да има промяна в адресата. По времето, когато Бойко Борисов беше премиер подобни проблемни въпроси обикновено се препращаха на прокуратурата, която се беше видяла в чудо как да устои на превръщането й в универсална пощенска кутия, от която се очаква да реши проблемите на управляващите.

Що се отнася до Сметната палата -институцията има характер, така да се каже. И нейните анализи и заключения рядко могат да бъдат използвани за партийна агитация и пропаганда…

 

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.