Сменят Ваньо Танов, избират нов шеф с конкурс

Ген. Ваньо Танов ще напусне поста, а за мястото му ще се обяви конкурс, съобщи "24 часа". Докато нов началник оглави митниците, сегашният заместник на Танов – Борислав Борисов, е назначен от финансовия министър Петър Чобанов за временен началник. Той дори вече слагал подпис под документи, нетърпящи отлагане.
Рокадата трябвало да се състои поне преди три седмици, казват запознати. Самият Танов заявил, че иска да напусне или да се пенсионира с мотива: “Аз имам лични планове, а вие ме бавите”. След това изненадващо отложил “ритуала” по напускането си заради предстоящо участие във важна международна конференция. Ден преди да отпътува, той го отменил и се наложило да връщат купени билети и спешно да командироват друг. Като причина Танов посочил жлъчна криза и заявил, че влиза в болница и дори може да се наложи операция.
Във финансовото министерство категорично решили, че такава важна рокада не трябва да се извършва като “чистка”. Из коридорите на митниците пък упорито върви слух, че той наистина има криза, но не се лекува в болница, а в селската си къща край Русе. Вчера Танов не вдигаше мобилния си телефон.
Три имена засега се въртят като негови наследници. Едното е на и.д. шефа Борислав Борисов, пред когото няма никакви законови пречки да участва в предстоящия конкурс.
Втората, по-вероятна, номинация била на бившия шефна митниците при управлението на НДСВ Асен Асенов. По негово време митницата събра рекордни приходи.
Третата обсъждана кандидатура била на оглавявалия за кратко агенцията Емил Димитров-Ревизоро.
Засега нито един от тримата евентуални кандидати не иска да коментира своите планове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.