Сменят шефа на Фонда за лечение на деца, но администрацията остава анонимна

Това, че ще се променят функциите на Обществения съвет Фонда за лечение на деца, много ме притесни, както и аргументът, че в момента в него има хора, които не са медици, посочи в интервю за предаването “Преди всички” експертът по медицинско право адвокат Мария Петрова по повод изказването за промени в съвета на заместник-министъра на здравеопазването Атанас Кундурджиев.
Общественият съвет не е този, който би следвало да дава разрешенията, както се изразяват от министерството, но той е този обществен коректив, който трябва да предпазва, на първо място, администрацията на Фонда, която окомплектова преписките на децата, т.нар. “външни експерти”, които, според мен, са основният и голям проблем на Фонда, неговият директор във вземането на решението им, посочи Петрова, както и уточни, че хората, които влизат в състава на Обществения съвет, не са на заплата, нито вземат експертни решения, тъй като те са част от един консултативен орган.
Сменяме директорите на Фонда за лечение на деца, но винаги администрацията вътре в него остава анонимна, подчерта експертът по медицинско право:
Ако приемем последните случаи със деца и оправданията, че някой не е поискал експертно становище – кои са тези хора? Нормално е всеки да сгреши, но когато тези грешки стават системни, както и също така нормално е от Фонда първо да потърсят отговорност от своите служители и след това министерството да се намеси и да види, че тази администрация не работи добре.
Според експерта по-скоро е необходима коренна промяна в правилата на функциониране на Фондът за лечение на деца, както и в механизмите, които са заложени, за да действа той ефективно.
Т.нар. “експерти, които дават външни становища”, не е задължително да са национални консултанти, както и да са председатели на научни дружества, които в България са едни неправителствени организации, добави Петрова:
Ако министерството има такъв голям проблем с Обществения съвет, не виждам защо няма проблем с представители на други НПО, били те и лекари. Защо кредитира доверие към едните и отнема такова от хора, които не са медици, но тяхната функция е точно това – да информират обществото какво се случва във Фонда и да предпазват от професионално изкривяване администрацията и директора.
Проблемът е не толкова в разписването на правилата, а в спазването и практически имплементирането им, защото няма как задължим един лекар без нищо по всяко време да дава едно становище за малки пацианти, при които много често всичко се разглеждат на хартия, добави Мария Петрова.

На днешното заседание на Фонда за лечение на деца се очаква да бъде представен новият му директор, педиатърът доктор Тинка Троева, която пое поста от професор Владимир Пилософ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.