Сменят петима министри до седмица

Петима министри ще бъдат сменени до седмица-две. Това съобщиха пред komentator.bg депутати от БСП и ДПС. Според тях смените са били вече консултирани, макар официалната версия да е, че среща между ДПС и БСП и Орешарски не се състояла. Имената на нарочените за смяна са: Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране, Димитър Греков – министър на земеделието и храните, Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, Таня Андреева, министър на здравеопазването и Искра Михайлова, министър на околната среда, защото тя става евродепутат.
“По-малко от петима министри ще бъдат сменени в кабинета”, обяви днес премиерът Пламен Орешарски в парламента, след като оцеля и при четвъртия вот на недоверие срещу правителството, поискан от ГЕРБ. Той не пожела да каже кои ще се разделят с постовете си, защото все още не е провел разговори с лидерите на БСП и ДПС, на чиито гласове се крепи кабинета. “Предстоят консултации с лидерите”, лаконичен беше Орешарски. “На този етап не усещам колебание, нито от страна на БСП, нито на ДПС в подкрепата към кабинета”, каза още премиерът. Той посочи, че оставката му е в джоба още от първия ден, когато е било гласувано правителството преди една година.
“Промени в кабинета ще има. Те са в правомощията на премиера, но ще бъдат съгласувани с лидерите на двете партии”, каза Лютви Местан. “Независимо от силния вот за ДПС, нямаме абсолютно никакви амбиции за разширяване на властовите ни позиции”, повтори и потрети Местан.
Той посочи, че ДПС има трима министри – на труда и социалната политика Хасан Адемов, на екологията Искра Михайлова и на младежта и спорта проф.Мариана Георгиева.
Заради избора на Искра Михайлова за евродепутат в момента се обсъждат две кандидатури за овакантения пост. Новият министър на екологията ще е “млад, енергичен и със замах”, каза Местан. Той категорично отрече името му да е Делян Пеевски, който отстъпи мястото си на евродепутат на Искра Михайлова.
За поста на Михайлова се спряга Цветан Енчев, който е началник-кабинетна министъра в МОСВ.

1 Comment

  1. перцепция на битийното себевъзприемане says:

    А министърката на младежта и спорта не е ли от дПС? Или тя е от ДПС, но по-така, по приятелска линия. Според мен тя е първата, която трябва да се смени. Така че стават 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published.