Служител от посолството на САЩ продавал визи на наши мафиоти

Докато България се бори с високия процент откази за американски визи за своите граждани, разследване на “Нюзуик” твърди, че служител на посолството на Съединените щати в София е продавал визи на наши мафиоти. И въпреки че нарушенията са доказани, служителят не е разследван от прокуратурата, а е оставен да се пенсионира, съобщи Нова телевизия.

От 2006-а до 2009-а година Грегъри Хюстън работи в американското посолство в София. Според вътрешен доклад на Държавния департамент, цитиран от журналиста Джеф Стайн в “Нюзуик”, Хюстън одобрил 400 визи срещу заплащане в брой, някои от които на български мафиоти.

Грегъри Хюстън е работел като офицер по сигурността, а не консул и одобряването на визи не е точно в неговите задължения. Ето защо от държавния отдел изпратили специална проверка в София.
Въпреки доказателствата, които вътрешното разследване на Държавния департамент открило, Хюстън не е даден на прокуратурата. Вместо това той се е пенсионирал.

В статията за „Нюзуик” Грегъри Хюстън отрича да е взимал пари и казва, че няма нищо необичайно в това да одобрява визи. Когато ние го потърсихме, той ни прехвърли към пресофиса на Държавния департамент.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.