Служебното правителство действа като машина на времето

Обратно на всички уверения, че няма да има прояви на реваншизъм и действия в полза на една конкретна партия, служебното правителство започна да действа като машина на времето. В смисъл – да връща на постовете им знакови фигури от управлението на ГЕРБ. Което заедно с присъствието в кабинета “Близнашки” на други знакови фигури от времето на Бойко Борисов, превръща декларациите за надпартийност в нищо незначещ преамбюл към протокола за една служебна победа на предстоящите избори. Достатъчно е да споменем присъствието на шефа на кабинета на Симеон Дянков и бивш директор на ДФ “Земеделие” Румен Порожанов – вече като министър на финансите. Или рокадите в АПИ и НДСК, където се върнаха добрите стари шефове от времето на ГЕРБ. А също и това, което се случва на ниво “заместник-министри”…

На фона на връщането на о. р. ген. Ваньо Танов начело на агенция “Митници”, осуетеното назначаване на бившата шефка на ЦИК Красимира Медарова за министър по въпросите на изборите изглежда като обикновена “суха тренировка”. Или като опипване на почвата. А също така и като демонстрация на намеренията, заместваща и обезсилваща вече направените декларации за съвсем противоположни намерения и действия, равноотдалечени от всички партии.

Ваньо Танов начело на митниците е не просто символ, а знакова фигура, исполински паметник за партийната употреба на една от основните приходни агенции в страната. Дори и да не бяха онези христоматийни скандали, свързани с подслушвани, записвани със СРС и скандално огласявани телефонни разговори между премиера Борисов и шефа на митниците Танов или със скалъпеното, според Танов замесване на сина му в наркотрафик, пак остават твърденията, че когато Ваньо Танове е бил директор на Агенция “Митници”, той е вземал пари от контрабанда и ги е перял чрез инвеститорите на три големи мола в България. Така пишело в разработката “Русенски мол”, която била в основата на конфликта между Борисов и Цветанов за мястото на Танов начело на миттиниците, казва шефът на легия “Антимафия”.

Един друг бивш шеф на митниците – Емил Димитров “Ревизоро” – твърди, че начело на митниците Танов е покровителствал контрабандни канали, свързани с Бойко Борисов и захранващи ГЕРБ със свежи пари. Което всъщност ни връща към настоящия момент, когато отново са нужни много пари за предстоящата предизборна кампания – втора за тази година, трета от пролетта на 2013-а насам.

Иначе казано, при нормални обстоятелства надали може да се намери по-неподходяща кандидатура за шеф на митниците, предложена от служебно правителство с ограничен мандат и пълномощия.

Но, според министър Порожанов никой друг не може да сложи митниците в ред така, както го може о. р. ген. Ваньо Танов.

Това съждение не се нуждае от многословен коментар. Разконсервирането на Ваньо Танов и връщането му начело на митниците, крие в себе си не по-малък разрушителен потенциал за служебното правителство, отколкото издигането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Какво пък – протестиращите имат реален повод да “сезират” от улицата правителството на протеста, че върви накриво. Не просто стъпва, а върви накриво…

Както и да попитат: Кой?

Свързани публикации

1 Comment

  1. ami tova e bg!ednite izdigat peevski,drugitanov!tova e edin omagiosan krag,koito spored men moje da se razkasa edinstveno i samo s kala6nika!

Leave a Reply

Your email address will not be published.