Служебното правителство засекрети даренията с оръжие за Ирак

България подпомага действията на широката международна коалиция срещу терористичната групировка “Ислямска държава” като предоставя безвъзмездно оръжие на правителството на Ирак, предназначено за кюрдите в северната част на страната. Решението за военните доставки беше обявено след призива през август на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу джихадистите. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет “Близнашки” от 18-и септември. От различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково оръжие и боеприпаси.

Служебното правителство отказва да разкрие какво оръжие изпраща в помощ на кюрдите в Северен Ирак, предаде БНР. От 2 седмици списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен. Официално няма обяснение за мълчанието на институциите, но на практика българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране.

За сравнение правителството на Германия публикува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак, отбелязва БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.