Служебното правителство предаде властта на кабинета на Борисов

На тържествена церемония в Гранитната зала на Министерски съвет служебното правителство предаде щафетата на изпълнителната власт в ръцете на 91-ото редовно правителство на България с премиер Бойко Борисов.

На практика старите и новите министри пътуваха почти едновременно от залата на Народното събрание съм сградата на Министерски съвет.

“Поздравявам ви с вашия избор от страна на Народното събрание. Вие сте пълноценното правителство на България. Ние като служебни министри встъпихме във властта преди 3 месеца и 1 ден. Този срок беше изключително кратък, но дните бяха изключително дълги, изпълнени с работа и напрежение”, заяви патетично служебният премиер Георги Близнашки. По думите му, служебното правителство е изълнило основната си мисия – да организира и да произведе “едни относително свободни и честни избори”.

Защо “относително свободни и честни” така и не се разбра.

Освен това Близнашки изтъкна: „Натрупаха се много проблеми, реформите са отдавна отлагани, но са неизбежни. Всички ние, които се докоснахме до всички тези проблеми, духом оставаме с вас. Можете да разчитате изцяло на нашата гражданска и политическа подкрепа”, добави досегашният стопанин на “Дондуков” 1.

В хода на тази церемония стана ясно, че Бойко Борисов е щял да бъде много по-щастлив, ако всички фондове работеха и ако ГЕРБ бяха спечелили изборите преди година и половина.

След което новоизбраният министър-председател коментира: „Някои забравиха, че и миналия път бяхме победителите и нямаха никакво основание да правят правителство без първа политическа сила. Оттогава, когато ГЕРБ подаде оставка като управляваща партия, печелим три поредни избора. Това е най-добрата оценка на народа кой, защо и как трябва да управлява”, подчерта Борисов.

Оказа се, колкото и парадоксално да звучи, че въпреки успеха да се състави правителство никой не е щастлив и доволен.

„Благодаря на колегите от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, от които едни излъчиха министри, други – подкрепа. Видяхте в какви условия трябваше да се направи правителство. Никой от нас не е щастлив и не е доволен. Никой от нас не си представя, че това е най-комфортното, най-доброто или ако не беше зимата и нови предсрочни избори, нямаше да има по-добър вариант”, заяви Бойко Борисов.

Освен това се разбра, че според новия премиер, правителството може да се справи с работата си само с Божията помощ.

„Всички инфраструктурни проекти спрени, неодобрени програми в Брюксел, пълна загуба на репутация на държавата. Само с Божия помощ можем да се оправим в тази ситуация”, обобщи положението в страната Бойко Борисов. По думите му, “този експеримент Орешарски ни върна точно с две години назад и сега ще работим две години да я накараме дотам, докъдето направиха експеримента”.

Бойко Борисов обясни и чия е отговорността оттук нататък.

“От този момент за всяко наше действие отговаряме взаимно. „Ангажиментът е общ, наш и трябва като колектив да се измъкнем от свободното падане на България”, изтъкна новият министър-председател.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.