Служебното правителство на Гърция положи клетва

Новото гръцко правителство, което е служебно и за пръв път е оглавявано от жена, положи клетва.

Първата в историята на Гърция жена министър-председателка е Василики Тану, председател на Върховния съд.

0000274753-article2

Кабинетът включва 23 министри и заместник-министри, някои от които, като финансовият министър Георгиос Хулиараки, са били и в екипа на предишното правителство на премиера Алексис Ципрас.

Повечето членове на новото правителство положиха религиозна клетва пред архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, а Хулиаракис и министърът на образованието Ангелики Киау положиха гражданска клетва.

Днес беше и първото заседание на новия кабинет.

Междувременно гръцкият президент Прокопис Павлопулос обяви разпускане на парламента и свикване на предсрочни парламентарни избори на 20 септември.

До извънредните избори се стигна, след като управляващата коалиция в Гърция, съставена от двете партии СИРИЗА и „Независими гърци“, загуби парламентарното си мнозинство.

След като на 20 август кабинетът Ципрас подаде оставка, президентът на страната предостави съгласно конституцията проучвателни мандати за сформиране на правителство. Опитите се оказаха безрезултатни и държавният глава възложи на председателката на Върховния съд Василики Тану да състави служебно правителство, което да управлява страната до избори, които се очакват на 20 септември.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.