Служебният премиер лично ще отговаря за изборите

Служебният министър-председател проф. Георги Близнашки ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от правителствената пресслужба. Според проф. Близнашки за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество.
Позицията на премиера Близнашки по този и др. актуални въпроси е изложена в интервю на проф. Близнашки за БНТ, което ще бъде излъчено в понеделник вечерта след централната вечерна емисия новини.
Както вече съобщихме, бившата председателка на ЦИК Красимира Медарова отказа да заеме поста министър за организация на изборите, въпреки че бе назначена с президентски указ на този пост и бе подала молба за отпуск от съдебната система. Медарова предприе тази стъпка, след като от Протестна мрежа остро възразиха срещу назначението й, изтъквайки че е близка на бившия вътрешен министър и настоящ председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Пред БНТ премиерът Близнашки коментира като добро предложението Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство, както и нейната оставка. По думите на министър-председателя „ткликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност“.

„Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане. Никакви „Костинбродски афери“ няма да допуснем“, категоричен е служебният министър-председател.

„Не сме се отказали от провеждането на референдум за изборните правила“, казва още Близнашки пред БНТ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.