Служебният кабинет се справи достойно, смята президентът

„Служебното правителство се справи достойно с най-важната задача, а именно – да внесе успокоение в нацията и да организира успешен и легитимен преход към нов парламент и правителство“. Такава оценка даде президентът Росен Плевнелиев по време на отчета по повод приключилия мандат на служебния кабинет с министър–председател проф. Георги Близнашки.

Държавният глава посочи предприетите от правителството комплекс от неотложни мерки за стабилизиране на основни обществени системи – в публичните финанси, енергетиката, здравеопазването, възвръщането на доверието на европейските институции към България, ограничаването на рисковете от загуба на средства от европейските структурни инструменти за периода 2007-2013 г. и ускорената им подготовка до 2020 г. Президентът Плевнелиев отбеляза и финализирането и влизането в сила в мандата на правителството на Споразумението за партньорство с ЕК за 2014-2020 г.

Служебното правителство възстанови доверието и диалога с ЕК, посочи президентът и отбеляза изготвения съвместно с ЕК план за действие за размразяване на плащанията по двете спрени програми, в резултат на което в следващите дни се очаква възстановяване на плащанията.

От своя страна служебният премиер Георги Близнашки заяви, че са предприети всички необходими мерки, за овладяване на кризите в отделните сектори. „В тези нелеки за всички нас дни и въпреки постоянните опити служебното правителство да бъде въвлечено по един или друг начин в предизборната кампания и в редица откровено нелепи сценарии, категорично мога да заявя, че изпълнихме достойно ангажиментите си, които поехме пред президента и пред гражданите“, каза Близнашки.

По думите му тежките проблеми, които са наследили, свързани най-вече със състоянието на публичните финанси и с последиците от наводненията в страната, са направили ясно, че правителството е нямало как да ограничи функциите и работата си единствено до организирането на честни и демократични избори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.