Случаят с ПР-ките на БАБХ не стигна до “Антимафия”

Изслушването на земеделският министър Мирослав Найденов от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика се провали. Причината е липса на кворум, като единствено председателя Бойко Великов присъстваше за началото на “изслушването”. Според него, неявяването на членовете е “тенденциозно”, след като миналата седмица поради същата причина беше провалено изслушването на ръководството на БОРКОР. Великов допълни, че в Министерството на земеделието и храните има рискови зони за корупция и е нужна намеса от страна на изпълнителната власт

По този начин, скандалът с двете бивши служителки на Агенцията по храните е на път да отшуми. Двете млади дами получиха по 50 000 лв. “за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter”. Регистрацията в тези социални мрежи е абсолютно безплатна.
В същото време една от дамите – 25-годишната Кристина Спасова за кратко време е успяла да закупи два офиса за над половин милион лева. Комисията се ръководи от депутата Бойко Великов.
В медиите изтече информация, че фирма на бившите пиарки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е сключила договор за около 50 000 лв. за представяне в социалните мрежи Facebook и Twitter на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
За”изработване и поддържане на интернет страница на ПРСР в Facebook и Twitter” на 12.01.2012г. е сключен договор с “КЕЙ ЕМ КОМ” ООД, припомня БГНЕС. Така най – накрая се разбулва мистерията коя е фирмата – късметлия, взела апетитната поръчка, след като от седмици се говори за това. От аграрното министерство обясниха, че изпълнителят по договора е избран след проведена тръжна процедура по реда на Наредбата за възлагане на малките обществени поръчки. Водещият критерий за избор на изпълнител е бил най-ниската предложена цена.
Зад “КЕЙ ЕМ КОМ” ООД обаче стоят бившите ПР-ки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на 25-годишната Кристина Спасова и с година по-малката от нея Лора Димитрова. Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата е учредена на 26.09.2011г., т.е. само три месеца преди да се подпише договора. Интересно е още и това, че преди да учреди фирмата фирмения регистър ДАКСИ показва, че госпожица Спасова е била в управата на Консорциум Д енд Д-КЕЙ ЕМ КОМ ДЗЗД, за която ДАКСИ посочва, че е прекратила дейността си. Собственици на последната фирма с 50% от капитала е била Д ЕНД Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността.
Според официалния отговор на МЗХ до БГНЕС Кристина Спасова е работила като старши експерт “Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции” от 20.04.2011 до 26.09.2011. В същата дирекция е работила и Лора Димитрова, но на длъжност младши специалист. Тя е работила там от 09.03.2011 до 27.02.2012 г. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.