Сложиха таван на лихвите на всички кредити

Парламентът направи революционна поправка в закона за потребителския кредит.  Депутатите сложиха таван на всички лихви, включително и на бързите. Той няма да може да е повече от 50,5% на година от изтеглената сума. Таванът ще важи и за действащите в момента кредити. Надвзетите по тях лихви след влизането на закона в сила ще трябва да бъдат върнати.

Около 50,5% е таванът за всички потребителски кредити. Това съобщи пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев след приемане на промени в Закона за потребителския кредит.

„Таванът на потребителските кредити, който е равен на всички лихви плюс всякакви такси по него, не може да надвишава повече от пет пъти законовият лихвен процент. Законовият лихвен процент е определен в закона и в момента е основен лихвен процент плюс 10 %. Основният лихвен процент е около 0,1”, обясни Кадиев.  По думите му промените в закона обхващат всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи.  „До момента имаше разграничение до 400 и над 400 лева – сега го няма. Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Приехме ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно”, заяви Георги Кадиев.

Той посочи, че банките са били много против този таван, но според него това реално не ги засяга, защото техните лихвени проценти са далеч под 50.  „Това засяга тези кожодерски фирми за бързи кредити, които в много чести случаи стигат и до 1200% или 100% на месец. Имало е такива случаи, в които взимате 500 лева, след един месец дължите 1000, след една година – 5000. В момента спираме това нещо”, посочи Кадиев.  По думите му 50% таван на лихвите е абсолютно компромисно и за двете страни.

„Според банките има 5 милиона потребителски и ипотечни кредити в България. Колко от тях обаче са на лихвени проценти над 50% не мога да кажа.

Хората, които са по-образовани, имат доходи и обезпечение, няма да отидат във фирма, която ще им иска 100% на месец. Това засяга най-вече по-необразованата част от населението, на която ножът е опрял до кокала. Той взима първите пари, които му дават, защото няма какво да яде. Естествено, първите пари са на някакъв безумен лихвен процент”, посочи Кадиев.

„Знам, че ще има голяма реакция от страна на банките. Не приемам нито един от техните довод, защото това не ги засяга на практика.  Всяка банка дава потребителски кредит от порядъка на 10-12-15 %. Ако е от т.нар. бързи кредити, максимумът е 28-30%. Банките се вписват в тези рамки, които ние сме заложили”, заяви той.

„Хората ще считат, че тези 50%, които сме заложили, са прекалено високи, но трябва да имат предвид, че голяма част от тези кредити не се връщат обратно. Ако заложим 20%, много от тези компании, които предлагат бързи кредити, няма да издържат на толкова нисък лихвен процент, ще се оттеглят от пазара и ще породим черен пазар. Мисля, че 50% е абсолютно компромисно и за двете страни.

Има компании за бързи кредити, които работят на 30%, защо трябва да подкрепяме тези, които работят на 1200%”, попита Георги Кадиев. Той обясни, че  таван на лихвите за потребителски кредити има в три европейски държави, една от които е Италия.

„Опитваме се да намерим баланс. Радвам се, че успяхме в залата с гласове от всички групи. Даже за мое учудване осъзнах, че и ГЕРБ вече е станала лява партия, защото и те гласуваха „за”. Направихме хубаво нещо днес”, допълни депутатът.

Източник: Агенция “Фокус”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.