След цяла нощ преговори Гърция остава в еврозоната

На продължилите цяла нощ преговори в Брюксел в рамките на извънредната среща на 19-те страни в еврозоната, гръцкият премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са постигнали „компромис“ по помощта за Атина, който сега ще бъде представен пред останалите страни-членки на еврозоната. Това съобщи Франспрес като се позова на източник от Брюксел. Всъщност повечето от световните агенции се позовават в своите информации именно на “добре информиран източник, пожелал да остане аноимен”. Дори и ТАСС използва тази формулировка, за да съобщи, че на срещата на държавните лидери от еврозоната е взето решение да се остави Гърция в еврозоната „тъй като с Атина е постигнато съгласие за изпълнение на задълженията пред кредиторите“.

„Постигнато е разбирателство за започването на трета програма за помощ за Гърция, което гарантира оставането на страната в еврозоната“, съобщава неназован дипломат. Той подчертава, че третата програма за финансова помощ ще се осъществява „поетапно, според реализирането на бюджетните мерки от Гърция“.
Първата стъпка, която Атина трябва да направи по изпълнение на своите задължения е „приемането от парламента до 14 юли на съгласувани с институциите структурни реформи“. Става дума за шест законопроекта, включително за пенсионната и данъчна реформи, включително преразглеждане на системата за ДДС.

На няколко пъти преговорите бяха прекъсвани за консултации в тесен кръг. Според “последна” информация лидерите на еврозоната не са постигнали съгласие само по още един въпрос – този за гръцкия приватизационен фонд. Гръцкият премиер Алексис Ципрас не е съгласен със създаването на приватизационен фонд в размер на 50 млрд. евро, което е едно от основните изисквания на европейските партньори на Атина, съобщи словенският министър-председател Миро Церар, цитиран от Deutsche Welle.

Гърция не е приела условията на кредиторите, касаещи увеличаването на базата обекти за приватизация, съобщи пред журналисти източник, започнат с хода на преговорите между лидерите от еврозоната, предаде РИА Новости. – „Гърците приеха практически всичко, освен увеличаването на базата за приватизация“, казва той. Той допълва, че въпроси е предизвикала и „една от мерките, приети от предходното правителство“.

Според същата агенция гръцкият премиер Алексис Ципрас се е съгласил МВФ да участва в третия пакет финансова помощ за Гърция.

Международният валутен фонд може да вземе участие в третия пакет финансова помощ за Гърция заедно с Европейския механизъм за стабилност (ESM), казал пред журналисти европейски дипломат. По-рано гръцкият премиер Алексис Ципрас каза, че споразумението ще бъде изключително европейски проект, а МВФ ще има само технически роля, предаде РИА Новости.
„Ципрас се съгласи с участието на МВФ“, казва източникът. На въпрос дали става дума за средства от фонда или само да участват като консултант, източникът отговаря: „И едното, и другото“. Той допълва още, че „спешните финансов нужди на Гърция възлизат на около седем милиарда евро“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.