След Сенегал и Нигерия пребори епидемията от ебола

Световната здравна организация обяви, че в Нигерия вече няма ебола, след като за последните 42 дни не са регистрирани нови случаи на болестта, съобщи Ройтерс. Представителят на СЗО за Нигерия окачестви постижението като “Забележително успешна история, която показва на света, че ебола може да се овладее.”

Нигерия е втората авфрикански държава, която успява да се справи с епидемията от хеморагична треска, която до момента е причинила смъртта на почти 5000 заболели, а СЗО отчита 70 % смъртност.

На 18 октомври от СЗО съобщиха официално, че ебола вече е изчезнала от Сенегал и поздравиха властите в страната за тяхното старание да сложат край на предаването на вируса.

В Сенегал, също както сега в Нигерия, в продължение на 42 дни не са били регистрирани никакви нови случаи на смъртоносното заболяване.

Другата добра новина, свързана с хеморагичната треска, идва от Мадрид. Оздравяла е медицинската сестра, която се бе заразила при обслужването на пациент, който по-късно почина от смъртоносния вирус. Въпреки това в Европа продължава да върлува не болестта, а страхът от нея, който причинява непозната от столетия паника. По-рано днес бе съобщено, че летателният персонал на “Ер Франс” е поискал да бъдат преустановени полетите до странити в Западна Африка, където все още вилнее епидемията. Френският външен министър категорично се противопостави на подобно искане, както и по принцип на всякакъв вид искания за ограничаване на свободата на придвижване на хората от тези държави в световен мащаб.

Друга добра новина е, че правителството на Канада е предоставило на СЗО 800 дози от ваксина против ебола, която е преминала пълен цикъл изпитания върху животни, по време на които е показала 100% успеваемост. Ваксината е разработена на същия принцип, по който се произвеждат ваксините срещу различните щамове грип и не крие никаква опасност да причини ебола след поставянето й, тъй като в нея няма живи вируси на болестта.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.