Ген. Стоян Тонев напуска парламента

След разговор с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, както и като депутат, избран от 13 МИР – Пазарджик с листата на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Това се случва ден след като бившият началник на ВМА бе изслушан от Изпълнителната комисия на ГЕРБ за корупционния скандал във ВМА, свързан с източването на над 10 млн. лева в полза на частно лечебно заведение, притежавано от началничката на клиниката по дерматология във Военна болница проф. Кадурина.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Тонев заявява:

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми“, посочва в мотивите си за оставката ген. Тонев.

Случилото се влиза в известно противоречие със заявленията по случая на Бойко Борисов и Румяна Бъчварова, които през вчерашния ден твърдяха, че оставката на ген. Тонев ще бъде поискана единствено, ако проверките на компетентните органи потвърдят съпричастието му към източването на ВМА. За злоупотребите в болницата първа съобщи в свое журналистическо разследване bTv, която обаче се позова на резултатите от проверка на Министерство на отбраната, което е принципал на ВМА.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.