След пороите остава тежко положението в областите София и Бургас

След вчерашните порои, градушки и смерчове тежко остава положението в областите София, Бургас и община Елхово, става ясно от информацията на “Пожарна безопасност и защита на населението”.

В Софийска област са засегнати отделни селища от общините Мирково и Златица. От снощи там е обявено бедствено положение, съобщи по БНР заместник-областният управител на София-област Красимир Кунчев.

И днес село Чавдар ще остане без ток заради вчерашната градушка и смерч. Всички къщи в селото са пострадали от бурята. Има няколко съборени стълба на високото напрежение на 20-километров далекопровод. Сериозни са пораженията върху жилищни сгради, на покриви, на стопански сгради и постройки. Нанесени са поражения върху посеви.

“Толкова беше страшно, че не можах да позная селото си, всички дървета бяха пречупени. Имаше паднали кабели от електрозахранването по улиците, затрупани отгоре с дървета, паднали стълбове на високо напрежение – 20 киловолта. Цяла нощ не можеше да се предприеме нищо, защото далекопроводът минава през обработваеми земи, които бяха толкова напоени с вода, че просто не можеше да се влезе”, описва обстановката кметът на Чавдар Пенчо Геров.

Обилните дъждове вчера вечерта сериозно са засегнали карловските села Климент, Войнягово и Дъбене, като най-големи са пораженията в село Климент. Няма пострадали хора, но има наводнени къщи, селскостопански постройки и дворове. Отводняването им продължава.

Мълния е унищожила част от покрива на автогарата във Върбица, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Огънят е бил загасен малко след полунощ. В момента автогарата работи нормално.

В Бургаска област само поморийското село Приселци все още е без ток. Аварийни екипи работят по отстраняването на аварията. Водата в курорта “Златни пясъци” е замърсена и не трябва да се използва за пиене и приготвяне на храна, съобщиха от Здравната инспекция във Варна.

Екипи на пожарната са евакуирали хора в монтанското село Смирненски, част от което е залято заради силния дъжд. Това съобщи пред “Хоризонт” главен инспектор Тошко Бързилов от служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.