След полицията, чистката на шефове в Турция стигна министерство на финансите

След извършените чистки на ръководни кадри в полицията и на всички нива в органите за сигурност на Турция, кадровите промени обхванаха и Министерството на финансите (МФ), предаде телевизионният канал NTV, цитиран от агенция „Фокус”. Отстранени от длъжност са началникът на кабинета на министъра на финансите Мехмет Шимшек – Абдюлхамит Йълдъз, генералният директор на Държавната агенция за доставки – Метин Акдамар, генералният директор на Дирекцията за публични финанси – Мехмет Саръташ, както и някои началници на отдели. Непосредствено след антикорупционната операция от 17 декември в МФ от длъжност са отстранени зам.-председателят на Комитета за разследване на финансови престъпления – Фарук Елийеоглу, а в приходната администрация са извършени размествания на началници на десет отдела, посочи още телевизионният канал NTV.

Турски медии съобщават още, че през последното денонощие правителството на Реджеп Ердоган е уволнило полицейските префекти в 16 провинции в страната. AFP коментира, че по този начин властите продължават чистката в националната полиция на фона на корупционния скандал, който разклати правителството на премиера Ердоган. Сред уволнените са началниците на полицията в големи градове като Измир, Анталия, Диарбекир и столицата Анкара.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу заяви, че „фактурата” само на разкритата досега корупция в Турция възлиза на 247 милиарда турски лири (около 165 милиарда лева), съобщи телевизионният канал NTV. „С тези пари могат да бъдат изплащани минимални работни заплати в продължение на 8 години на 2 милиона и 831 хиляди безработни, които си търсят работа. Или пък да бъдат изплащани заплати в продължение на 30 години на 300 хиляди учители, които очакват да бъдат назначени на работа.”, посочи още лидерът на основната опозиционна НРП Кемал Кълъчдароглу, цитират от телевизионния канал NTV.

Припомняме, че в нощта на понеделник срещу вторник турското правителство уволни 350 полицаи в Анкара.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.