След оставката си Ваня Кастрева се чувства жертва на манипулация

Вече в оставка зам.-министърът на просветата Ваня Кастрева, се чувства обидена, огорчена и неразбрана. Звучи като статус във “Фейсбук”, но иначе прозвуча като едва ли не изповед от екрана на Нова ТВ. Откривателката на Робинзон Крузо като писател се описа като жертва на манипулация, а не като автор и двигател на скандални промени в учебните програми, които нито е успяла да защити, нито да обясни.

“Обясних го с едно изречение. Авторите на програмите също обясниха промените. За съжаление хората не пожелаха да чуят, подадоха се на внушения. Психолози трябва да изследват този феномен. Пиянството на един народ, който в рамките на една седмица обърнаха една политика”, заяви Ваня Кастрева. След което обясни новото, “голямо предизвикателство” пред българските учители – следствие от нейната и на министър Танев оставка.

“Няма да има нови учебници за учениците. Те ще започнат новата учебна година със старите учебници по новите учебни програми. Това става с изключителна организация за учителите и ще е голямо предизвикателство пред гилдията”, провъзгласи Ваня Кастрева. После се върна към темата за мирното съвместно съжителство в учебните програми на понятията “робство” и “съжителство”, за да констатира, че “Някой изманипулира народа. Проблемът съществува, къде е генезисът му, нека другите да кажат”.

По думите на Ваня Кастрева през последната седмица са се подменяли истини. “Срина се доверието в институцията министерство на образованието”, призна заместничката на Тодор Танев, но отново потърси вината вън от екипа на МОН. Според Кастрева хората не са разбрали реформата, която се гради от 10 години.
“Приоритетети не бяха подредени правилно и обществото не ги разбра. Абсолютно всичко се стоварва върху министрество на образованието, а това не е коректно”, посочи Кастрева.

Така в един момент оставката на зам.-министър Ваня Кастрева беше провъзгласена от самата нея като отговорен акт на отговорно отношение към просветата и образованието.

„Лично за мен като един професионалист, изграден във времето и който милее за българското образование, това беше най-естественият и най-отговорен акт на отговорно отношение към тази система. След тази седмица, в която се нагнети толкова много обществено напрежение, в която се срина доверието към институцията министерство на образованието и науката”, заяви в студиото на „Здравей, България” Ваня Кастрева.

.

1 Comment

  1. Госпожата е жертва на безмерната си амбиция за власт и на собствената си глупост!

Leave a Reply

Your email address will not be published.