След КСНС Борисов отсече: Пари за отбрана няма

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс, регламентиращи гласуването зад граница

За 2015 година нямаме финансова възможност (да отделим повече средства) за отбрана и го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналистите, чакащи го след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев и посветен изцяло на отбраната и нуждата от повече средства за модернизиране на армията и подръжка на отбранителната способност.

Бойко Борисов повтори познатата и използвана в много случаи теза – виновни са предишните управляващи, а не ние, ние правим каквото можем.

Премиерът подчерта, че сегашното правителство не е виновни, че години наред са били купувани фрегати без въоръжение, „все едно са купували риболовни траулери”, или са поръчвани вертолети, които нямат никакво въоръжение и “сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава”

“2015-а година ще е нулева (откъм пари за превъоръжаване), а от 2016 нагоре до 2024 година ще влезем в рамките (на изискванията на НАТО – 2% от БВП за отбрана), каза Борисов и използва кризата с КТБ като аргумент за безпаричието. – “Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3.5 млрд. сега. Тази година толкова, имаме по-големи приоритети в момента”, обясни Борисов, цитиран от “Фокус”. Оказа се, че безпаричието блокира и придобиването на нови изтребители за ВВС, въпреки опасността да останем без самолети дори за охрана на въздушното пространство.

след заседанието на КСНС на въпрос дали имаме финансова възможност за отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За 2016 година, с парите, които събират НАП и „Митници” са доста повече и мерките, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията”, обясни той.

След КСНС президентът Плевнелиев се постара да звучи по-оптимистично и от висотата на поста си, така да се каже. Държавният глава обясни, че правителството ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили на Република България, като изтъкна, че участниците в КСНС подкрепят ненамаляването на средствата на отбрана.

“Въз основа на изнесения доклад, КСНС отправя следните препоръки – Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България, а изпълнителната и законодателната власт да осигурят ненамаляването на средствата за отбрана”, заяви Плевнелиев, като изтъкна, че предстоят много дебати в парламента. Президентът изтъкна също така, че отбраната и Въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Плевнелиев огласи становище и предложения на КСНС за развитието на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност, като посочи, че по документа има широко политическо съгласие, постигнато на заседанието, с изключение на БСП и “Атака”.

“Членството на страната ни в Организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в съюза, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност”, обобщи президентът Плевнелиев.

Доволен съм от постигнатото, това беше изключително важно както за България, така и в частност за въоръжените сили, каза министърът на отбраната Николай Ненчев на излизане от КСНС. Ден преди заседанието стана ясно, че ще предложи девет проекта за модернизация на армията, разходите за които доближават 5 млрд. лева. При това положение не стана ясно от какво точно е доволен министърът.

Преди края на заседанието, срещата напусна председателят на БСП Михаил Миков. Той обясни, че представителите на социалистите няма да участват в приемането на окончателното решение, защото за тях е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това ясно в парламента да са обсъдени всички параметри.

Паралелно докато вървеше заседанието на КСНС пред сградата на президентската институция се проведоха и два митинга: „за” и „против” НАТО.

„България – силен и лоялен член на НАТО и ЕС” бе лозунгът, издигнат от хората, подкрепящи членството на страната ни в НАТО. Вторият митинг премина под надслов „НАТО – вън” и „НАТО, не ни въвличай във война с Русия”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.