След КСНС: Аплаузи от Брюксел, Тел Авив и Вашингон

След като вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че разследването на атентата край Сарафово е стигнало до данни за съпричастност на Хизбула, към София заваляха поздравления от Брюксел, Тел Авив и Вашингтон, обобщени от „Фокус”.

Баронеса Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, поздрави българските власти за разследването. В изявление на Аштън се посочва, че към резултатите от разследването трябва да се подходи сериозно, тъй като те се отнасят до терористична атака на територията на ЕС, довела до смъртта на невинни хора. Баронесата изтъкна, че Брюксел осъжда всички терористични актове и подчерта, че ЕС и страните-членки са решени да се борят срещу тероризма, без значение какво стои зад него.

Аштън посочва, че терористите, които са планирали и извършили атаката в Бургас, трябва да бъдат наказани. Освен това в нейното изявление се посочва, че ЕС и страните членки ще обсъдят подходящ отговор, базиран на всички елементи, установени от следователите.

От тел Авив израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства резултатите от българското разследване на атентата в Бургас. Той посочи, че Хизбула и Иран провеждат „глобална терористична кампания” и призова ЕС да „види” истинската природа на това ливанско шиитско движение.

Белият дом също призова Европа да предприеме действия във връзка с увеличаващата се заплаха от радикалното шиитско движение Хизбула.

Джон Бренън, съветник по въпросите на тероризма на президента Барак Обама,  призова европейските държави да предприемат „проактивни действия”, за да разкрият инфраструктурата, финансирането и операционалните мрежи на Хизбула.

Междувременно в София министърът на външните работи Николай Младенов повика на среща посланиците на арабските страни, за да ги информира с  хода на разследването на терористичния акт и обсъдените при президента Плевнелиев по-нататъшни действия на българските власти.

 

„Държавното ръководство, както и българската общественост, смятат, че тероризмът във всичките му форми е една от най-опасните заплахи за мира и сигурността за всяко общество. Затова политиката на България е да работи с всички наши съюзници и приятели в борбата срещу тероризма", заяви Младенов пред дипломатите, цитиран от news.bg. Министърът съобщи, че разследването на атентата води към лица, които са свързани с военното крило на организацията Хисбула и подчерта, че целта на действията на българските власти е авторите на този кървав атентат да отговарят пред съда за своите деяния. Младенов изтъкна и традиционно добрите отношения на България с Ливан и посочи, че София ще потърсим съдействие от страна на ливанските власти по случая.

Като част от международните усилия за борба с тероризма и имайки предвид, че атентатът беше извършен в държава членка на ЕС, България ще представи резултатите от разследването на европейските ни партньори, каза Младенов. – Съвместно с тях ще обсъдим конкретни мерки, които да допринесат за предотвратяването на подобни терористични нападения в бъдеще, изтъкна още първият ни дипломат.

 

На снимката: Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.