След “Аспарухово” в морето може да дебне хепатит А

След бедствието във варнеския квартал “Аспарухово” има опасност от възникване на огнища на хепатит А и нилска треска, заради огромното струпване на замърсена кал. Дори и в морето край Варна има повишена опасност водата да е заразена с вирусен хепатит А, предупреждава проф. Красимир Антонов, завеждащ Отделение по хепатология в столичната болница “Св.Иван Рилски”. Медикът отправи своите предупреждения във връзка със започващата едномесечна Национална информационна кампания за борба с хепатита.

Но преди дни председателят на БЧК Христо Григоров също предупреди за опасността от огнища на инфекции в “Аспарухово”. Там в момента се извършва масова дезинфекционна дейност с препарати, дарени от частна фирма на БЧК. Морската вода на свой ред има свойството да се самопречиства. Летовници обаче казват, че през това лято водата по Черноморското крайбрежие е мътни и мръсна и се чудят дали многото дъждове са единствената причина за мръсната вода.

По време на едномесечната национална кампания за борба с хепатита ще се извършват безплатни изследвания за хепатит B и C в пет града – Червен бряг, Пловдив, Кърджали, Хасково и Варна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.