След 13 ноември България няма да е същата, независимо кой ще спечели

Вчера между лекциите приятел-социолог или поне преподаващ социология, ми говореше много разпалено и уверено, че след деня на първия тур рейтингът на ББ започва да пада стремително, край, процесът е тръгнал, това е лавина!
Може би и заради това ББ вечерта “по телевизията” бе толкова плачлив, хленчещ, слаб и безпомощен. Твърде артистично, даже сам не вярващ си, падащ за дузпа, която той, естествено, да бие – да го съжалят хората, да им трепне сърцето, да съчувстват на слабия, на безпомощния и така с милозливо, сълзливо лице да ги накара някак да го подкрепят, дори с цената на своето унижение. Физиономията му бе почти като Тодор Живков на оня пленум.
След предаването същият приятел ми се обади и каза:
– Видя ли, Той знае, знае, че лавината е тръгнала, че си отива! Момчето си отива! ББ ще загуби на втория тур със смазващ резултат от 15-20% поне и е жалко за реформаторите, че подкрепят обречена кауза, при това кауза без кауза.
Аз обаче не зная дали е така, защото нямам никакви социологически данни. Но прогнозирах пред 2-3 дни, че един от възможните варианти е 10-15% разлика на втория тур. Но в интерес на истината, допусках, че със същата вероятност може да се стигне и до ръчно броене и победата да е с няколко хиляди гласа за единия от двамата.
Това, което ми каза моят приятел наистина ми звучи достоверно. Около мен хората изпитват отвращение от безобразията и свинщините на министри, ченгета, платени медии, всякакви агитатори, които след първия тур направо нагло и брутално чертаят ужасни сценарии и са минали всякакъв предел, всякакъв долен (в двата смисъла на „долен“) и нисък и низък праг на почтеност. Само че аз и без това нямам край себе си електорат на ББ – ние с този електорат сме ментално несъвместими.
Така че не знам, не знам.
Но споделеното от моя приятел си има добре известен научен модел от теорията на самоорганизиращите се, сложни критичности.
Когато се насипва пясък на купчинка, до едно време купчинката расте, расте, набъбва. Ала в един момент при добавяне или на още известно количество пясък, или само на една песъчинка и купчината започва да се свлича, тръгва лавината, отприщва се стремителен лавинообразен процес. И този процес не зависи от това колко пясък е добавено – съвсем мъничко или малко. Той зависи от свойствата, от вътрешните специфики на самата купчина.
Купчината пясък на ББ вече е достигнала своя предел. И една мъничка нова песъчинка или известно количество пясък още, са в състояние да отприщят лавинообразния процес на срив. И колко пясък ще е нужно – песъчинка или малко повече, не зависи от външните условия, зависи от вътрешните свойства на купчината пясък на ББ – ББ сам ще си причини стремглавото сриване – може с една проста дума само, а може и с една абсурдна кандидатура. Въпрос на време е.
Според моя приятел това време е дошло и започва да тече.
Остават няколко дни това да се види. Купчината пясък на ББ вече се е пренапрегнала и лавинообразният процес ако не е започнал, ще тръгне всеки момент. Ще се срине много бързо, неочаквано бързо и възможно най-логично бързо.
При всички случаи, завърши моят приятел, ние най-сетне ще имаме правото съвсем правилно да кажем:
– След 13 ноември България няма да бъде същата.
Аз обаче ще си позволя да заменя в последното му изречение точката със запетая и да го допиша:
– След 13 ноември България няма да бъде същата, независимо кой ще спечели втория тур.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.