Слава Иванова вече е редовен директор на Националната галерия

Изкуствоведът Слава Иванова спечели конкурса за директор на Националната галерия „Квадрат 500“, съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

От януари досега Иванова беше изпълняващ длъжността, а в периода 2009 – 2013 г. беше директор на Националната художествена галерия.

Тя е родена на 8 юни 1957 г. Завършила е 114-а английска езикова гимназия. Магистър е по история на изкуството във ВИИИ „Н. Павлович“. Владее английски и руски език.

От 1987 до 1990 г. е редовен аспирант в Института за изучаване на изкуството – БАН. От 1990 г. е уредник в НХГ. През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон, по линия на Британския съвет. От 1996 г. е главен уредник на отдел „Съвременно българско изкуство“ в НХГ. Организирала е десетки изложби, посветени на българското изкуство. Автор и съставител е на каталози за известни български художници.

В края на 2009 г. e назначена за директор на НХГ. В периода 2009 – 2011 г. ръководи екипа на галерията, завършил успешно първата фаза на проект BG0051 „Преустройство и реконструкция на сградата на Софийския арсенал в Музей на съвременното изкуство“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. През 2011 г. тя работи и за откриването на нов филиал на НХГ в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито.

Под нейно ръководство в НХГ са уредени и ретроспективни юбилейни изложби на художници като Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Захари Зограф, Георги Баев. Представителни експозиции на българското изкуство НХГ показва в Брюксел, Черна гора, Париж, Солун. В залите на галерията гостуват и изложби на майстори на съвременното изкуство от Франция, Великобритания, Япония, Република Корея, Унгария, Турция.

През лятото на 2013 г. Слава Иванова е наградена с Ордена за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Франция.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.