Слатински: Нека Б.Б. отстъпи, нуждаем се от млад и прагматичен премиер

Проф. Николай Слатински смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се откаже да е премиер и да даде шанс на правителство с млад, прагматичен, европейски мислещ, знаещ езици, способен и диалогичен, който да ръководи правителство, обединено около 10 неотложни приоритета на българската държава, българското общество и българските граждани.

Бившият съветник на президента Първанов по въпросите на националната сигурност и активен блогър изрично уточнява, че публикува мнението си във Фейсбук и в личния си блог, защото това е лична позиция, с която не ангажира никого и никоя институция. С което обяснява и своята рязкост и категоричност.

Какво пък – необходимото уточнение е, че това е личният коментар на Николай Слатински.

В случая си мисля, че ББ се оказа в положението на хитрата сврака с двата крака.
Дойде време да се плащат сметки – време за равносметки, за сметки без кръчмар.
ББ се вкара сам в капана.
И понеже в една изначално колективна, обществена дейност, каквато е политиката днес, ББ предпочита да действа като вълк-единак или като (както казват социобиолозите) алфа-самец, главатар на стадото, глутницата, сюрията, т.е. вземащ огромния дял от плячката, от самките, от признателността и покорното, изплашено и изтръгнато със сила уважение, то ако бе ме попитал за мнение, щях да му дам следния съвет.

Аз бих препоръчал на ББ да действа като вълка, попаднал в капан – да отхапе едната си лапа, за да се измъкне от него. Да разбере, че народът не му даде правото да е премиер. ББ има само една трета от гласовете на участвалите в изборите български граждани и едва една шеста от гласовете на всички български избиратели.
Толкова. Това не е подкрепа за алфа-самец, за господар, за авторитар, за едноличен лидер, който се смята за всьо и вся в България и иска от нейния народ като покОрен и покорЕн клан да целува десницата му с големия пръстен.
Затова ББ трябва да разбере, че той в момента е главната преграда, тежкото препятствие пред намирането на изход от ситуацията с фрагментизирания парламент. И да се разпореди ефикасно и ефективно с единствения реален капитал, който има – своите депутати в парламента.
ББ може, дори при това ниво на интелекта си и при този свой болезнен нарцисизъм, да се надскочи и с гласовете на своите депутати (а те са негови – негова лична собственост, защото без него са кръгла нула) да даде шанс на правителство с млад, прагматичен, европейски мислещ, знаещ езици, способен и диалогичен, on-line човек (жена или мъж). Правителство, обединено около 10 неотложни приоритета на българската държава, българското общество и българските граждани.
Ако такова правителство с такъв премиер предложи такива неотложни приоритети, то тогава в парламента ще се преброят както демократичните, така и дивите зайци.
Тогава всеки ще покаже своето истинско лице.
Останалото е пълна анархия, задкулисни сделки и отиване на България – не на кино, а още по-лошо – на дъното.

Ето така разсъждава един нормален, редови български гражданин като мен – емоционално, субективно, крайно и свободно от конспиративни страхове и користни подбуди. Гражданин, на който за жалост или за радост и трите деца в момента са в чужбина, където се доказват – какво могат и на какво са способни, завършва коментара си Николай Слатински.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.