Слатински: Ако реформаторите подадат пръст на Б.Б., той ще им отхапе ръката

Ако лидерите на Реформаторския блок подадат на Бойко Борисов пръст (за съвместно управление), той ще им отхапе ръката. Това пише проф. Николай Слатински във “Фейсбук”, в един специфичен опит за политически портрет на лидера на ГЕРБ, написан – както Слатински сам изтъква – като чисто лично мнение и затова доста крайно.

Ето и целият текст:

Продължавам да не разбирам лидерите на РБ.
Те се държат така, сякаш ББ (и “ГЕРБ”) са качествено ново явление на българската политическа сцена и като че ли нямат нито опит, свързан с дейността му, нито памет за това, което ББ правеше.
ББ няма стратегия, той няма принципи, няма политическа култура, няма капацитет за провеждане на реформи.
ББ взема решенията си според това с кой крак е станал (ако стане с левия, ще има “Южен поток”, ако стане с десния, няма да има АЕЦ “Белене).
ББ казва сутрин едно, на обяд – друго, противоположно на казаното сутрин, а вечер – трето, противоположно едновременно и на първото, и на второто.
ББ е авторитарен, силов политик, с език на простолюдието и манталитет на бултрас.
Колкото повече от РБ му подават, както се казва на пернишки, благ пръст, толкова повече ББ ще им отхапе ръката.
Вчера му дадоха карт-бланш да състави правителство, т.е. гарантираха се за него като “в кърпа вързани”, днес той почна да говори още по-абсурдни и невъзможни за приемане от един демократ (както десен, така и ляв, а също и просто демократ).
ББ е неуправляем, той е тип “дезертьор”, доказан страхливец в критичните моменти, когато стигаме до надвесване над пропастта.
Аз не ставам за политик, но имам мнение за това как трябва да се прави политика. Това мнение е лично, емоционално, изстрадано и понеже е свободно от съобразявания, свързани с лична изгода – вероятно доста крайно.
На мястото на РБ не бих се обвързвал с никаква предварителна подкрепа за и с никакви предварителни ангажименти към ББ. Ние достатъчно сме му сърбали попарата и той ни е пределно, ама просто безпределно ясен.
На мястото на РБ аз бих следял пряко и ангажирано политическия процес и политическите действия, бих разработил определен брой принципи – напр. 20 в 20-те критични, жизнено важни сфери, и когато някое действие или решение отговаря на тези принципи, бих ги подкрепял, не отговарят ли, то никакви съображения от типа “да не се разпадне парламентът”, “да не сме в услуга на БСП”, “да сме в дясна коалиция” и проч. мантри и заклинания, не биха ме накарали да ги подкрепям.
А ББ да си носи отговорността, той постоянно лъже обществото и се изметва от дадената дума и заявените принципи – ами да си сърба попарата. Никога няма да успее една държава, която се управлява по интуиция, с импровизации, с лъжи и шикалкавения, с политически анархизъм и мениджърска импотентност, с вземане на стратегически решения в зависимост от това с кой крак е станал премиерът и дали е бил на бриЧ белот охраната си или е паднал на тенис в игра “на вързано” от някой олигарх…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.