Слабо земетресение югозападно от Чирпан

Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е било регистрирано на територията на страната, съобщава Геофизичният институт на БАН. Земният трус е усетен в 2.39 часа с епицентър югозападно от Чирпан, северозападно от Първомай и югоизточно от Поповица. Няма данни за пострадали и материални щети.
В този район през 1928 година се случват две от най-мощните земетресения на територията на България. На 14 април, когато тогава се падало Велика събота, Чирпан и неговите околности са разлюляни от земетресение с магнитуд от 6.8 по скалата на Рихтер. Сградите в района са почти напълно разрушени и единствено благодарение на часа, в който се случва, са избегнати по-големи жертви, тъй като хората са били на открито и са извършвали приготовления за предстоящия празник, а учениците са били ваканция предвид.
Само четири дни по-късно към 21 часа следва Пловдивското земетресение с дори по-висок магнитуд от 7.0. Епицентърът е близо до село Поповица. Почти целият град на тепетата търпи сериозни щети, любопитно е че старият град остава почти непокътнат, тъй като сградите далеч по-успешно поемали вибрациите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.