Скоро ще гласуваме от компютъра вкъщи

Новите електронни идентификационни карти, представени преди седмица от транспортното министерство, биха могли да се използват и за гласуване от вкъщи, съобщи зам.министърът на МТИТС Валери Борисов. Той обясни, че ако се вземе решение, подобна система за гласуване би могла да се изготви в сравнително кратки срокове, тъй като технологията за създаването й не е сложна. Гласуването с подобна карта би било подобна услуга като всички останали, предлагани от електронното правителство.
„В подобен вид електронно гласуване има два ключови въпроса за решаване – проблемът с идентификацията на гласуващия и проблемът със сигурността на информацията. Въвеждането на идентификационните карти ги решава и двата, така че е въпрос на време и на решение подобен вид гласуване да се изпробва“, обясни Борисов.
Междувременно стана ясно, че електронното подаване на заявления за услуги на Гражданска въздухоплавателна администрация би спестило на гражданите над 52 000 часа, а на държавните служители около 4 000 часа. Проектът бе представен в МТИТС от транспортния министър Ивайло Московски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.