Скопие помакедончи и шопската салата

Не само спорът с Гърция може да се окаже сериозно препятствие за Македония по пътя й към еврочленството.
Спънка може да са също и ракията, мастиката, лютеницата, шопската салата и македонското вино, пише македонският вестник "Дневник".
Експертите са на мнение, че тези продукти могат да се превърнат в условие, което някоя от страните може да постави на пътя на Македония към съюза.
Сблъсък с България можел да възникне именно заради шопската салата.
„България смята, че заради шопите може да си присвои и този продукт. Районът, откъдето произлиза шопската салата, според състава на салатата, не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици и чушки", пише македонският „Дневник”.
В публикацията се посочва и че македонските винопроизводители вече са се сблъскали с проблема как да декларират виното с оглед на проблемите, които създаде Гърция, която регистрира "македонското вино" като свое.
Изданието подчертава и че Гърция не само че успяла да защити като свое македонското вино, но е спечелила и спора с Дания и Кипър за наименованието на сиренето "Фета".
България пък се опитва да присвои и защити мастиката и ракията като своя марка, но за щастие засега не успява, защото става дума за генерични наименования, пишат още в скопския "Дневник".
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.