Склад с 16 т. химикали горя в “Каолин”

Склад с 16 тона химикали на фирма “Каолин”, град Сеново, горя днес по обяд. В момента на пожара там е имало метални варели от по 100 тона от веществото натриев хидросулфит, който се ползва за избелване на добивания от фирмата камък.
Сигналът е подаден в 12.06 ч., като на място са били изпратени четири екипа на пожарната от Русе и Ветово, екипи на полицията и “Спешна помощ”. Районът в радиус от 300 метра е бил отцепен. На мястото на инцидента са пристигнали директорът на ОД на МВР-Русе гл. инспектор Георги Великов, началникът на Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Димитър Павлов и директорът на Инспекцията по труда-Русе Ирена Николаева. Огънят е бил потушен за два часа,като мястото е било засипано с инертни материали с помощта на фадроми. По информация на комисар Димитър Павлов пожарът не е умишлен. Той обясни, че натриевият хидросулфит е нестабилно вещество и при навлажняване се отделя топлина и има процес на горене. При горенето се отделя серен диоксид, който в комбинация с влагата и въздуха се превръща в серниста киселина.
Вероятно пожарът е предизвикан от дъждовете, но причините тепърва ще се изясняват. Не се е наложила евакуация на населението от град Сеново, няма пострадали работници и пожарникари. Това е втори пожар в химическия склад на “Каолин” за последните осем години.

1 Comment

  1. Нали уже е еколог, произвежда ток по 80 ст. киловата, а от АЕЦ е 4 ст. и ни го продава? Защо замърсява така?

Leave a Reply

Your email address will not be published.