Скандални документи за шефа на НСБОП изтекоха в Интернет

(Обновена)

Досиетата на две разследвания срещу сегашния шеф на НСБОП Станимир Флоров изтекоха от анонимен подател до редица независими медии. Двете разработки са изпратени от мейл [email protected] и съдържат близо 300 страници информация. Първата проверка с наименование „Мавър” е образувана през 1999 г., когато е получена оперативна информация, че тогавашният директор на видинската полиция Васил Василев, заедно с неговият близък Станимир Флоров са поели ангажименти да предупреждават срещу заплащане разследваните лица по делото „Опицвет”. От анализа стават ясни и кадровите схеми във видинската полиция – тъй като бащата на Флоров е имал охранителна фирма, обслужваща граничните пунктове във Видинско, вместо Флоров, за началник на полицията в дунавския град е назначен Василев. Той от своя страна помага на бизнеса на Флоров – баща. Кадровите рокади ставали благодарение на трети техен приятел – Пламен Йоцов, чийто баща е бил икономически съветник на военния министър по това време Георги Ананиев. Друга причина за вкарването на Флоров в дело за оперативна разработка е случай, при който разработвана за наркотици група араби е получила протекция от Флоров. Според документите, сегашният началник на ГДБОП е използвал отсъствието заради отпуск на наблюдаващия случаите офицер и е вкарал арабите в списъка с информатори, като по този начин е прекратил разработката срещу тях.
Втората разработка срещу Флоров е от 2002 г., като отново са установени нерегламентирани контакти с представители на подземния свят. Затова срещу Флоров е образувана разработка „Високия”. От анализа на събраните данни става ясно, че „обектът използва служебното си положение с цел подпомагане и протекция на криминално проявено лице, с цел лично облагодетелстване”. Делото е образувано с личното нареждане на тогавашния шеф на НСС Иван Драшков.
За разлика от първата разработка, когато не са събрани достатъчно доказателства, във втората такива вече има, като са установени включително и с помощта на СРС. Делото обаче е прекратено поради включването на криминалното лице с псевдоним „Алчния” в списъка с информатори на полицията под кодовото име „Бикенти”.

Софийска градска прокуратура  проверява материали, свързани с директора на ГДБОП Станимир Флоров, съобщиха от СГП. По e-mail в Софийска градска прокуратура днес са получени сканирани копия от материали от оперативно дело, съдържащо класифицирани документи, с гриф "Строго секретно". Същите материали са били изпратени на медии и касаят Флоров, информират от прокуратурата. От там уточняват, че незабавно е започнала проверка за изясняване на всички факти и обстоятелства, с оглед съдържащите се в материалите данни за евентуално извършено престъпление по чл. 357 НК.

Екипът на komentator.bg извършва внимателно проучване на предоставените материали и засега се въздържаме от публикуване на целите документи или на части от тях. В момента извършваме внимателен анализ на получените сканирани документи, които представляват доста сериозен обем информация. Поради изключително скандалните съдържания на използваните СРС-та, в които има замесени бивши и настоящи фигури от обществения и политическия живот, ще ги публикуваме единствено след много внимателна и експертна проверка. Междувременно сме готови да представим всякаква необходима информация на компетентни органи извън МВР. Имейлът ни е посочен на страницата за контакти. Коментатор е вторият сайт, който публикува информация по темата, след като първи това направиха колегите от afera.bg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.