Скандали пред секциите в Турция

300 хиляди нямат право да гласуват
Дълги опашки се извиваха пред секциите в Турция още в ранните сутрешни часове, като освен големия брой желаещи да гласуват, процесът се бавеше допълнително заради решението на ЦИК на място да се попълват лично декларации за гласуване, съобщават агенциите.
Пред консулството ни в Бурса опашка се изви още от сутринта. Гласуването вървеше много бавно – за час гласуваха едва по 15 души, съобщи бТВ.  Така по-късно се изви дълга опашка, чакането на която отнемаше часове.
Стигна се и до скандали във връзка с попълването на декларациите. Всеки сам трябваше да попълва декларацията си, а повечето избиратели в Бурса не могат да го направят, защото българският език не им е майчин.
Изборният процес в една от секциите в Бурса пък бе спрян за около 10 минути заради нахлуване на избиратели в секцията, съобщи Нова телевизия. След намесата на полицията и освобождаване на входа на изборното помещение, изборният процес бе възстановен.
По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, опитали се да влязат вътре.
Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, където беше съобщено, че чакащите са по-малко.
Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски не е в Турция. Тя се намира все още в България.
По информация на външно министерство тя ще се върне в Турция, когато й приключат официалните ангажименти у нас.
Избирателната активност в Турция е близка до тази от президентските избори през ноември миналата година, съобщава БНР.
7 000 души са гласували в областите Бурса, Ялова, Коджаели и Истанбул. Това са последните междинни данни за избирателната активност към 13 ч., съобщени от българското генерално консулство в града.
Най-много гласове са подадени в секциите в Истанбул – около 4 000, а в Бурса право на глас са упражнили над 2 000 души. Драстичното намаляване на броя на секциите, с повече от сто в сравнение с парламентарните избори през 2014 година, води до голяма активност, но не по принцип – брой на пуснати бюлетини, а на придвижването на избиратели между различните общини в Истанбул.
С автобуси и микробуси в генералното консулство пристигат изселници от Авджълар, Есенюрт, Карач и други квартали.
Около 38 хил. българи, живеещи в чужбина, са гласували на парламентарните избори към 13.00 ч., от които около 14 хил. в Турция, съобщиха от Външно министерство.
Въпреки студеното и дъждовно време и много ранния час доста българи дойдоха да гласуват в посолството ни в Мадрид в началото на изборния ден. Вотът протича без никакви опашки до момента, съобщи БНР.
Около 130 души са гласували до 10 часа българско време в трите секции в българското представителство.
Над 3 хиляди заявления са подали българите в Испания за участие в парламентарните избори.
На територията на Консулски окръг – Мадрид са разкрити 27 избирателни секции, от които три в посолството ни в испанската столица. Останалите 24 са в автономните области Мадрид, Кастиля и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара, Кантабрия и Канарските острови.
На територията на Испания са разкрити още 11 секции, които попадат в Консулски окръг – Валенсия и се обслужват от Генералното ни консулство.
Общият брой секциите на територията на Испания възлиза на 38.
Българската общност в  Испания наброява около 300 000 души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастиля и Леон и Андалусия.
Най-много подадени заявления са регистрирани в Памплона, Барселона и Колядо Вилялба.
За първи път тази година се разкриват секции във Фрага (автономна област Арагон), Витория-Гастейс (Баската автономна област), Леон (Кастиля и Леон) и Севиля (Андалусия). В същото време на места, в които преди е имало значителен брой гласоподаватели, този път не можаха да се образуват избирателни секции, тъй като не беше достигнат минималният брой от 60 заявления. Такива са Мостолес и Хетафе, разположени в близост до Мадрид.
Очакваме в секциите на територията на посолството в Мадрид да има значителен брой гласоподаватели независимо от подадения неголям брой заявления за гласуване, заявиха от нашето представителство.
При добра активност българите във Великобритания гласуват вече три часа в предсрочните парламентарни избори. Пред избирателната секция в лондонския квартал “Баркинг” обикновено по избори се образуват големи опашки, тъй като това е район с по-компактно българско население. Този път опашки обаче няма.
Секциите са от по седем членове и процесът върви много по лесно.
В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.