Скандалът с парижкото участие на хор “Йоан Кукузел” се разраства

Скандалът с хора „Йона Кукузел” се разраства, след като един от изпълнителите беше освободен, а друг сам си тръгна заради случилото се в Париж при концерта на хора в катедралата “Нотр дам”, съобщи Нова ТВ.

Преди седмица певецът Георги Петров беше изгонен от хора заради статус във Фейсбук, в който критикува министър Вежди Рашидов заради това, че хористите не са получили никакъв хонорар за изпълненията си, а само по 35 евро командировъчни. След Петров напусна и втори певец – Стоян Миленов.

Диригентът на „Йоан Кукузел” маестро Димитър Димитров обясни, че Георги Петров е бил освободен не заради позицията си, а заради начина, по който я е изразил.

„Не съм против това, което е казал, но начина, по който го е казал”, заяви маестро Димитров и призна, че условията при които работят са наистина мизерни.

„Един артист, който има претенции да е на ниво и да представя страната, би трябвало да е зачетен да го наречем с някаква друга тарифа. Не може държавата да ти каже: „35евро на ден, повече няма”. Може да се намерят други форми да се стимулират”, заяви диригентът. „Ако някой иска да ни покани, трябва да ни поеме разноските. Явно в днешно време трябва да бъдем по-директни”.

Оказва се, че за да присъстват на концерта на българския хор “Йоан Кукузел” в парижката катедрала “Нотр дам” 1200 души са платили по 20 евро. Къде е отишла и как е разпределена тази сума маестро Димитров не знае.

„Изобщо не съм в течение. Тези неща са договаряни с Българския културен център. При нас никога не е ставало въпрос за пари. Не знаем колко са били билетите. Водят ни, пеем и си отиваме”, заяви диригентът.

По-късно днес от министерство на културата разпространиха следното прессъобщение:

Тиражираните днес в публичното пространство твърдения, че Българският културен институт в Париж е събирал пари от билети на концерта на хор „Йоан Кукузел” в катедралата Нотр Дам в Париж категорично не отговарят на истината.
Представянето на хора в прочутата катедрала, което се случва за първи път в историята на „Йоан Кукузел – Ангелогласният”, беше част от съпътстващата културна програма в дните на откриването на българската изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в музея Лувър, в която са включени експонати от 17 български музея. Министерството на културата договори Нотр Дам да предостави безплатно на България катедралата за представянето на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел”. Право на катедралата е как да разполага със собствената си зала.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.