Скандал в парламента, ГЕРБ и “Атака” напуснаха заседанието

Народното събрание приключи днешното си заседание поради липса на кворум – ситуация, до която се стигна след скандал в пленарната зала, при който депутатите от  ГЕРБ и “Атака” напуснаха заседанието. Последва поименна проверка на кворума, която показа, че в залата няма нужния брой депутати за осигуряване на кворум. Така продължаващото трети ден второ четене на новия Изборен кодекс се провали и ще продължи на следващото пленарно заседание – най-вероятно в сряда.

Скандалът се разрази след като депутатът от ДПС  Хюсеин Хафъзов заговори на турски от трибуната в знак на протест срещу гласуваното ограничение в новия Изборен кодекс предизборните кампании да се водят само и единствено на български език.

Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение към демокрацията, каза Хюсеин Хафъзов и допълни че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати. След което добави: „Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам – следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си. Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия и ще вървя по пътя на Ахмед Доган”.

През това време се чуваха силни освирквания в пленарната зала, а когато Хюсеин Хафъзов заговори на труски, последва и напускането на депутатите от ГЕРБ и “Атака”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.