Скандал с некачествени храни в детските градини в Кърджали

Общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали ще сезират Прокуратурата заради установените нередности при доставките на храни в детските градини в града. Временна комисия на ОбС – Кърджали, с участието на съветници от всички политически сили констатира, че детските заведения в града се зареждат с продукти на нереално високи цени и с влошено качество, което крие опасности за здравето на децата в градините. Зареждани са изгнили плодове и сирене с растителни мазнини, а останалите продукти категорично не отговарят на изискванията за първо и екстра качество, сочат резултатите от проверката на комисията. Данните са категорични – децата са ощетени и от към качество, и от към разнообразие на предлаганата храна.
Затова съветниците от Групата на ГЕРБ ще настояват да бъде извършена проверка от независим орган, която да установи допуснати ли са злоупотреби от страна на фирмата-снабдител, защо Община Кърджали като възложител, въпреки хроничния недостиг на средства в хазната, е допуснала в детските градини да се доставят продукти на цени, двойно по-високи от тези в магазинната мрежа, като олио за 3,60 лв., кашкавал за 16,60 лв., пилешко месо за 7,40 лв., кисело мляко 2 % процента за 1,05 лв. и т.н. и защо не е упражнила необходимия контрол. „Фактите в доклада на комисията са смущаващи и говорят за неправомерно разходване на публични средства“, заяви общинският съветник Гроздан Колев.
Според съветниците от ГЕРБ, притеснително е също, че от администрацията на кмета на Кърджали Хасан Азис са извършили паралелна проверка само по документи, която не е установила нередности. „От нея става ясно, че фирмата-доставчик „Пълдин мел“ е единствената, допусната до участие в тръжната процедура, и че в подписания с нея договор няма праг на цените, което й позволява да спекулира с тях. Нека правоприлагащите институции да кажат на какво се дължат разминаванията в резултатите от двете проверки и каква е истината“, категорични са общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.