Сивата икономика у нас намалява, но бавно

Сивата икономика в България намалява, но темпът, с който се случва това, е незадоволителен. Това заяви директорът на фондация Фридрих Егберт у нас Регине Регберт.

Тя заедно с представителите на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) представиха редовното си проучване за дела на неформалната икономика у нас.
Страната ни е една от 24 страни сред 59, които намаляват дела на сивата икономика, но в същото време на едно от последните места по конкурентоспособност.

Намаляването на хората, работещи без трудов договор, за последните 10 години е значително, като от 6% трудещи се по този начин през 2003 г., през 2012 г. този дял е намалял до 3 на сто. Изсветлели са и трудовите отношение на хората, работещи втора работа. През 2003 г. 77.44% от изкарващите допълнителни доходи не са съобщили за това, докато през 2012 г. този дял е 29 на сто.

Една от добрите мерки, които се предприеха срещу сивата икономика е свързването на касовите апарати към Националната агенция по приходите, които доведоха до повече разкрити обороти и съответно повече постъпления от ДДС, заяви Марин Цанов от ЦИД.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.