Ситуацията в Източна Украйна все повече наподобява военни действия

Напрежението в Източна Украйна продължава, а ситуацията все повече наподобява военни действия с участието на бронирана бойна техника.
Днес сепаратистите и мъже в зелени военни униформи в украинския град Краматорск, Донецка област, са превзели шест БТР-а, които украинските сили изпратиха в рамките на антитерористичната операция, която се провежда в източната част на Украйна. След влизането си в града машините са били обкръжени от сепаратисти и от въоръжени мъже в камуфлажни униформи. Те са взели БТР-ите и са ги откарали в посока към селището Ивановка, съобщи „Фокус”.
Междувременно, бе съобщено, че танкове с руски флагове са се появили в Краматорск. В момента те се придвижват към Славянск. Мъже с маскировъчни дрехи съпровождат танковете.
УНИАН съобщава, че и в Славянск вече има БТР-и с руски знамена.
Украинските сили са установили присъствието на руски десантчици в източните градове Славянск и Краматорск. Новината бе обявена от вицепремиера на Украйна Виталий Ярема в Полтава, където вчера бе погребан загиналият служител на украинските специални служби Генадий Билченко.
Според Ярема няма съмнение, че в източната част на Украйна са разположени елитни въоръжени сили на Русия. Според вицепремиера на Украйна това са бойци от 45-и гвардейски полк на въздушнодесантните войски „Купянка-1”, чието поделение се намира край Москва.
Сепаратистите в Източна Украйна продължават да държат под свой контрол и да окупират административни сгради в 8 града в Донецка област. Под контрола им се намират градските съвети в Макеевка, Краматорск и Енакиево. Превзети са още зданията на кметството в Мариупол, на градския изпълком в Харцизск, както и сградата на милицията в Енакиево. Над градския съвет в Ждановка все още е издигнато знамето на обявената неотдавна „Донецка република”. Сепаратистите призовават местните власти да преминат на тяхна страна.
В Славянск сепаратистите продължават да държат управлението на МВР и сградата на Украинската служба за сигурност, а освен това в града са издигнати седем пропускателни пункта.
В сряда въоръжени маскирани мъже са превзели първия етаж на градския съвет в Донецк.
Снимка: / twitter.com/euromaidan/

1 Comment

  1. Моля, изписвайте докрай изтрещението. “…че танкове с руски флагове” – правилно изписване – “… че УКРАИНСКИ танкове с руски флагове”

Leave a Reply

Your email address will not be published.