Ситнилски, Христов и Ванчев ще бъдат наказани от ВСС

Етичната комисия към ВСС ще внесе предложения за налагане на дисциплинарни наказания на члена на ВСС Камен Ситнилски, на  апелативния прокурор на Бургас Емил Христов и на Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково. Това съобщи председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров след нейното второ заседание от понеделник насам. Днес комисията е обсъждала „на второ четене” поведението на тримата магистрати, станало достояние на широката публика след публикуването от редица медии на записи, направени със СРС. В конкретния случай се оказа, че използването на СРС е било законно и разрешено по надлежния ред, но има несъответствие между думите и делата на тримата и изискванията в Етичния кодекс на българските магистрати.

Ясен Тодоров обясни, че Комисията по етика към ВСС е направила всичко възможно да се запознае с допълнителни материали, които да й дадат по-ясна представа за поведението на тримата преди избора на членове на ВСС от прокурорската квота. По думите на Тодоров след по-дълго обсъждане комисията е стигнала до единодушен извод и е взела решение, че са налице достатъчно данни за извършени нарушения на етичния кодекс. За да се стигне до налагането на дисциплинарни наказания трябва да се изпълни процедурата, която предвижда това да бъде предложено от една пета от членовете на ВСС. Тодоров предполага, че това вероятно ще се случи през идната седмица.

Твърдо заявяваме нашата воля да се борим с всички порочни практики в българската съдебна система, изтъкна Ясен Тодоров. По думите му, при обсъжданията е било декларирано, че ВСС не може да остане безучастен при това, което се случва и не може да остане глух за общественото мнение, но няма и да дейтва под натиск.

Междувременно стана ясно, че има постъпило във ВСС искане от главния прокурор Сотир Цацаров за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, което най-вероятно ще се обсъжда на заседанието на ВСС утре.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.