Системата правела Бат`Сали сигурен депутат

“Считайте, че Александър Методиев, водач на листата на ДПС в 10-и МИР Кюстендил, вече е станал депутат!”. Това коментира математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов, цитиран от агенция “Фокус”.

Той уточни, че системата, по която се изчисляват у нас мандатите, не е на Хеър –Ниймайер, а е от така наречените двойно пропорционални системи и действа на три стъпки. На първата се определят националните мандати и по нейните резултати няма възражения. Професор Константинов допълни, че драмите започват, когато на втора и трета стъпка спечелените мандати се разхвърлят по районните партийни листи.

Според него, аномалията с ДПС идва от спечелените три мандата при гласуването в чужбина. Те отиват пропорционално и в съответствие с остатъците, които партията има в три изборни района – Габрово, Кюстендил и Шумен. Професор Михаил Константинов каза, че най-справедливият начин да се реши проблема, е да се създаде изборен район в чужбина. Но тогава 10-и МИР Кюстендил ще раздава вместо четири – три мандата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.