СИРИЗА се отказа в последния момент от национализирането на банките

Централният комитет на управляващата в Гърция партия СИРИЗА отхвърли “на косъм” предложение на крайно лявата платформа в партията, оглавявана от енергийния министър Панайотис Лафазанис, което предвиждаше да не се осъществи предстоящото следващо плащане към МВФ и да се национализират гръцките банки. Предложенията на крайнолявата фракция бяха отхвърлени с 95 на 75 гласа и един въздържал се.

Преди важното гласуване Лафазанис заяви, че “няма да бъде катастрофално, ако Гърция излезе от еврозоната, нито терористичен акт, ако не бъде осъществено следващото плащане към МВФ

След два дни на обсъждания, централният комитет на партията все пак одобри предложената от Ципрас линия на водените преговори, че споразумението трябва да включва нисък първичен бюджетен излишък, но без намаляване на заплати и пенсии, преструктуриране на дълга и инвестиционна програма.

Междувременно финансовият министър Янис Варуфакис посочи, че Гърция е направила “огромни крачки” към постигане на споразумение с кредиторите си, за да избегне фалит, но сега вече е време и международните институциите да дадат своя принос. “Ние извървяхме три четвърти от пътя, но сега те трябва да извървят останалата една четвърт, за да се срещнем“, посочи Варуфакис. Той също каза, че би било “катастрофално”, ако Гърция излезе от евро зоната, като прогнозира, че това ще бъде “началото на края на общия проект на единната валута”.

Варуфакис отбеляза, че през последните четири месеца Атина е успяла да плати заплатите в публичния сектор, пенсиите и задълженията си към МВФ за сметка на съкращаване с цели 14 процента на брутния вътрешен продукт и въпреки това икономиката на страната се държи “забележително добре”, макар и да не разполага с достъп до международните парични пазари. “В даден момент няма да сме в състояние да продължим да прави това и тогава ще стане очевидно, че ние трябва да направим избор, който никой министър на финансите не следва да се налага да прави“, предупреди той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.