Сирия призна конвенцията за забрана на химическите оръжия

Сирия вече е пълноправен член на международната Конвенция за забрана на химическите оръжия, съобщи БНР.

Решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия ще направи военните удари срещу страната ненужни, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров цитиран от ИТАР-ТАСС.

Днес в Женева ще се състои тристранна среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери, руския външен министър Сергей Лавров и пратеника на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими. По-рано Лавров заяви, че е възможно да обсъдят с Брахими перспективите за организиране на мирна конференция за Сирия, например "Женева 2".

Преди началото на срещата си в Женева с американския държавен секретар Джон Кери, Лавров изрази надежда, че САЩ ще предпочетат мирния път за уреждане на сирийския конфликт. Лавров потвърди, че Сирия е подала молба за присъединяване към конвенцията за забраняване на химическите оръжия.

Кери даде срок от 10 дни на режима в Дамаск да постави химическия си арсенал под международен контрол. Държавният секретар на САЩ отхвърли поисканите от сирийките власти 30 дни и предупреди, че думите не са достатъчни, предаде Асошиейтед прес.

Същевременно в интервю за руския телевизионен канал "Русия 24" сирийският президент Башар Асад настоя експертите от ООН да се завърнат в Сирия, за да изпълнят споразумението, подписано при последната им визита. Той поясни, че става дума за договорка за провеждане на разследване в няколко провинции. Според Асад войната против Сирия ще стане война, заради която Близкия изток ще навлезе в период на проблеми и нестабилност, които ще продължат десетилетия.

От своя страна американският президент Барак Обама заяви, че се надява на конкретни резултати от американско-руските преговори в Женева за химическия арсенал на Сирия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.