Синоптик №1: Истинското бедствие е човешката немарливост

Няма природни бедствия, има човешка немарливост. Това каза на международна конференция край Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН доц. Георги Корчев, предаде Дарик. Учуният изтъкна, че обилни валежи в България е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се увеличават. Според доц Корчев, за да не се стига до катастрофи е нужно да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на състоянието на коритата на реките и на язовирите.

Оказа се, че България разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. В момента приключва реализацията на такъв проект за река Арда, който се осъществява с европейско финансиране.

Зам.-председателят на БАН Николай Милошев съобщи, че в момента се работи активно по създаването на надеждни прогнозни модели за очакваните количества валежи, но засега все още не могат да се правят такива точни прогнози и затова трябва да се разчита на превантивните мерки и готовността за реакция.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.